Strijd om de Kathedraal

toneelfamilieopenluchticoon audiodescriptie

Een groot(s) en bijzonder theaterspektakel op een bijzondere openlucht locatie. Naar het boek van Jacques Vriens.

‘Strijd om de kathedraal’ is een spannend historisch verhaal, dat zich afspeelt in Trichterbosch. Hier woont Thies, de zoon van de bouwmeester. Hij droomt ervan toneelspeler te worden. Hij heeft een grote fantasie en kan prachtig vertellen maar zijn vader wil dat Thies de volgende bouwmeester wordt. Daarom moet hij naar de kloosterschool, maar daar wordt hij regelmatig weggestuurd omdat hij iets te vaak laat merken geen zin te hebben in school.

Op een dag ontmoet hij het blinde meisje Mette. Haar vader werkt als stenensjouwer bij de kathedraal. Het is een stille zwijgzame man, die het zijn dochter nog steeds kwalijk neemt dat haar moeder bij de bevalling is overleden. Mette is blind. Als je in die tijd een handicap had, was je verdacht, daarom wordt zij ook vaak gepest. Thies neemt het voor haar op en geleidelijk ontstaat een hechte vriendschap. De ouders van Thies zien dat helemaal niet zitten en verbieden hem elk contact met Mette. Hij blijft haar stiekem toch ontmoeten en beschrijft dan hoe de bouw van de kerk in z’n werk gaat en hoe alles eruit ziet.

Er zijn ook veel mensen die het niet eens zijn met de bouw van de kathedraal. Daarom wordt er regelmatig gesaboteerd. Mette en Thies dreigen daar op een dag het slachtoffer van te worden.

Als de vader van Mette verongelukt, ontfermt haar tante zich over het meisje. Die tante is eigenaar van de herberg buiten de stad en daar zal Mette worden ingezet om ‘de heren’ te amuseren. Thies zet alles op alles om haar te helpen.

‘Strijd om de kathedraal’ geeft een prachtig beeld van het leven in een middeleeuwse stad, de bouw van een kathedraal, het felle verzet daartegen en van de rol die de geestelijkheid speelt. Centraal in dit alles staat de bijzondere vriendschap tussen Thies en Mette.

een vuurzee bij kerkgewelven met een jongeman en meisje op de voorgrond

toegankelijkheid

  • live audiodescriptie door een blindentolk
  • inleiding voor de voorstelling door de blindentolk
  • audio-introductie beschikbaar vanaf een week voor de voorstelling
  • blindengeleidehonden zijn welkom

Het tijdstip van de inleiding wordt later bekend gemaakt.

waar en wanneer

Gemert-Bakel - De Mortel
zondag 5 juni 2022 om 14:30 uur

Strijd om de Kathedraal wordt gespeeld bij 'Op den Hoek', een hypermoderne melkveehouderij in De Mortel (Gemert-Bakel). Een prachtige (en toegankelijke) locatie voor een bijzondere voorstelling

Tickets kosten € 27,50. Dit is inclusief 1 consumptiemunt en een programmaboek per boeking.

Bestel tickets met audiodescriptie via deze link...

Website van de voorstelling...