De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha - Opera2Day

operaicoon audiodescriptie

Een avontuurlijke opera over de herovering van de fantasie.

OPERA2DAY en het New European Ensemble nemen je mee naar de vele werkelijkheden van De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Een gloednieuwe opera naar de beroemde roman van Cervantes, met nieuwe muziek waarin ook een hoofdrol is weggelegd voor middeleeuwse muziek uit talrijke landen en culturen.

De vroeg 17de-eeuwse roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha van de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes staat bekend als het beste literaire werk aller tijden. In de roman probeert Don Quichot - een rijke Spanjaard met Arabisch bloed – zich van een leven vol sleur te ontdoen. Hij is op zoek naar grootse en meeslepende avonturen, maar wordt daarin niet begrepen door de wereld om hem heen. De roman is nog altijd verbluffend modern en de boodschap die het uitdraagt heeft na meer dan 400 jaar nog niets van zijn bekoring verloren: geef je leven zin - jaag je dromen na!

In deze voorstelling is Don Quichot de welvarende eigenaar van een internationale holding, met werknemers uit alle hoeken van de wereld. Maar ondanks zijn rijkdom en machtige functie ervaart hij zijn leven als monotoon en betekenisloos. Op zoek naar een zinvoller bestaan dagdroomt hij over lang vervlogen tijden. Daarbij worden de grenzen tussen realiteit en fantasie vloeibaar. Hij waant zich een ridder en ziet de mensen om zich heen als dienaars, jonkvrouwen of tovenaars. Alle betrokkenen raken daarna verwikkeld in een even wonderbaarlijk als ontroerend levensverhaal.

Het New European Ensemble werkt voor deze productie samen met het Italiaanse La Fonte Musica, gespecialiseerd in middeleeuwse muziek. Samen brengen ze het universum van Don Quichot tot klinken. Componist Vanni Moretto verwerkt daarbij voor de middeleeuwse fantasieën van Don Quichot in zijn partituur betoverende composities uit die periode. Concept en libretto zijn van Stefano Simone Pintor. Beiden waren eerder deel van het team dat de ‘nieuwe barokopera’ Vivaldi–Dangerous Liaisons tot een groot succes maakte. “Deze combinatie van historiserende en innovatieve operapraktijk kan niet luid genoeg worden toegejuicht”, schreef de Volkskrant over die productie. Pintor neemt nu ook de regie voor zijn rekening.

Passend Lezen
Het toneelstuk is een versie van het boek 'De geestrijke ridder Don Quichot van de Mancha' van Miguel de Cervantes Saavedra. Wil je voor de voorstelling alvast in de stemming komen? Of na de voorstelling het boek eens lezen? Dat kan! Het boek 'De geestrijke ridder Don Quichot van de Mancha' is voor leden beschikbaar bij Passend Lezen! Klik hier om het boek te bestellen

medewerkers

Don Quichot is een coproductie van OPERA2DAY en het New European Ensemble

ARTISTIEK TEAM

Regie en libretto: Stefano Simone Pintor
Muziek: Vanni Moretto
Muzikale leiding: Hernán Schvartzman
Scenografie: Herbert Janse
Kostuums: Mirjam Pater
Technisch producent: Ronald Tebra
Lichtontwerp: Uri Rapaport

CAST

Mr. Benengeli / Don Quichot: Matthijs van de Woerd
Miguel / Sancho Panza: Manuel Nunez-Camelino
Mr. Freestone / Friston de tovenaar: Jeremiah Fleming
Dalisay / Dulcinea & anderen: Alena Dantcheva
Antonia / De Non & anderen: Michaela Riener
Samson / De Ridder van de Witte Maan & anderen: Max Bruins
Nicola / The Hot Dogverkoper & anderen: Massimo Altieri
Een man / The Delivery Man & anderen: Samar Qahtan
Employees / Voorbijgangers & anderen: Participanten

ENSEMBLES

New European Ensemble
La Fonte Musica

Sancho Panza zit in een half openvallende ochtendjas onderuitgezakt in een luipaardprint zitzak bij de openhaard. Hij leest het boek Don Quichot.

toegankelijkheid

  • live audiodescriptie door een blindentolk
  • meet & feel inleiding voor de voorstelling vanaf 18:30 uur
  • audio-introductie beschikbaar vanaf enkele dagen voor de voorstelling, inclusief de stemmen van de hoofdrolspelers
  • blindengeleidehonden zijn welkom

Als je tijdens jouw bezoek assistentie nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je alleen komt, dan regelen we dat graag met het theater. Mail naar paulien@komthetzien.nl

waar en wanneer

Den Haag - Koninklijke Schouwburg
GEWEEST: woensdag 22 februari 2023

De meet & feel inleiding begint om 18:30 uur en duurt tot ongeveer 19:30 uur. Het theater is open vanaf 18:00 uur.

Boek tickets via de speciale link van het theater. Boek tickets....

Zit je liever ergens anders, geen probleem! Reserveer je tickets telefonisch via 088 3565356 (di t/m vr 14:00 - 18:00 uur). Vermeld er duidelijk bij dat je gebruik wilt maken van de audiodescriptie door de blindentolk en zoek samen met de kassa medewerker jouw favoriete plaats. De blindentolk is via de koptelefoon op alle plekken en rangen te horen

Website van het theater...

Sancho Panza zit op de grond met Don Quichot in zijn armen. De lezer, gekleed in donsjack, al lezend in het boek Don Quichot. Achter hem liggen brandende boeken en kijken mensen in glimmende feestkleding met archiefdozen toe. Ridder Don Quichot

De introductie (audio en tekst), met onder andere een samenvatting van het verhaal, vind je hieronder. Omdat de opera in een veelheid van talen wordt gezongen, raden we nadrukkelijk aan de introductie thuis al te lezen of beluisteren.

Maak alvast kennis met de stemmen van de spelers en zangers.

Het programmaboek bevat veel extra achtergrondinformatie voor liefhebbers. Hieronder een tekstversie van het programmaboek.