Audiodescriptie door blindentolken

Stichting Komt het Zien! maakt sinds 2014 met live audiodescriptie door blindentolken theatervoorstellingen en evenementen toegankelijk voor publiek met een visuele beperking.

Hoe het werkt? Een paar dagen voor de voorstelling ontvangen blinde en slechtziende bezoekers per e-mail een introductie. Deze is beschikbaar als digitale tekst en als gesproken audio. De introductie bevat visuele informatie over de kostuums, het decor en acteurs. De voorpret begint dus thuis al!

In het theater is voor de voorstelling een inleiding. De invulling van de inleiding varieert per voorstelling. De blindentolk beschrijft altijd het decor en de kostuums. Meestal kun je kennismaken met de stemmen van de acteurs. En vaak kun je de kostuums en het decor van dichtbij bekijken of tasten.

Daarna krijg je een koptelefoon en ga je op jouw eigen plaats in de zaal zitten. De blindentolk beschrijft tijdens de voorstelling alles wat er te zien is. Zo mis je niets!

Onze blindentolken

Angelique van Lieshout, Hilbert Geerling, Dave van der Wal en Priscilla Poldervaart zijn de blindentolken van Komt het Zien! en gespecialiseerd in live audiodescriptie. Zij hebben allemaal een achtergrond in de theaterwereld en podiumervaring. De stem van Angelique kun je bovendien ook horen bij luisterboeken die worden opgenomen bij de CBB.

In 2024 namen we afscheid van blindentolk Trudy Schambergen. Zij geniet nu van haar pensioen.

blindentolken Dave, Trudy, Hilbert en Angelique in poseren bordeauxrode Komt het Zien overhemd

"De blindentolken hebben even hun ogen aan mij geleend."

Foto's van inleiding en meet & feel

slechtziende bezoekster tast het gezicht van acteur Jon van Eerd introductie bij de openluchtvoorstelling Chasse Patate van Studio Orka: Angelique staat voor de groep, met het decor op de achtergrond bezoekster voelt aan de nepsnor van een acteur actrice uit My Fair Lady laat haar roze avondjapon en zijden lange handschoen tasten door een blinde bezoeksterslechtziende tast haarknotje van actrice toneelstuk Hendrik Groen slechtziende tast een deur in het decor van musical De Marathon

Bij elke voorstelling mogelijk

Onze droom is dat alle theatervoorstellingen en evenementen in Nederland toegankelijk zijn voor publiek met een visuele beperking. Bezoek de pagina voor professionals

Komt het Zien! werkt samen met veel theaterproducenten, gezelschappen en locaties. Neem een kijkje in onze historie

Collega's

Komt het Zien! is met haar blindentolken gespecialiseerd in 'live audiodescriptie' bij theatervoorstellingen, uitjes en evenementen. Wil je meer weten over audiodescriptie in musea, bij voetbalwedstrijden, film en tv? Ga naar allesoveraudiodescriptie.nl