NOS op 3

Door voelen en verslag kunnen ook blinden naar theater. "Normaal gesproken ben ik terughoudend als ik meegevraagd word naar theater, want ik kan het toch niet zien." De 22-jarige Floris Ephraim is slechtziend. Stichting Komt het Zien! heeft een oplossing bedacht voor mensen als Floris, zodat zij ook naar theater kunnen.

NOS op 3 - uitgezonden 20 januari 2018

Algemeen Dagblad

Algemeen Dagblad - uitgezonden 5 januari 2018

EenVandaag

Waarom zou je, als je niets kan zien, toch naar het theater willen? En televisie of een film volgen: hoe gaat dat als je blind bent? Marjolein van den Broek is sinds een paar jaar volledig blind. Toch wil ze zoveel mogelijk meemaken van wat er op TV en in het theater te zien is.

EenVandaag over audiodescriptie bij film/televisie en in het theater, uitgezonden 17 januari 2018

Jeugdjournaal

Deze kinderen zien weinig, maar gaan toch naar het theater.

Hoe is het om naar een theatervoorstelling te gaan als je die niet kunt zien? Destiny, Precious en Nuri hebben daar mee te maken. Destiny is helemaal blind en Precious en Nuri kunnen bijna niets zien.

Jeugdjournaal - uitgezonden 15 januari 2018

Nog meer filmpjes...

Klik hier voor nog meer leuke filmpjes.

Reacties van bezoekers

'Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien!'

'De blindentolken hebben even hun ogen aan mij 'geleend' en me laten beleven wat er gebeurde. Geweldig!'

'Het was fantastisch om te horen wat je anders mist.'

'Het was ongekend bijzonder om samen met de rest van het publiek dezelfde voorstelling mee te maken. Om als één man te lachen, te klappen, oeh’s en aah’s uit te stoten en de adem in te houden. Ik voelde mij volstrekt gelijkwaardig aan de overige bezoekers. Een unicum!'

'Ik heb mij even echt gelukkig gevoeld.'

'Na afloop besefte ik dat ik voor het eerst had gezien wat ik al die jaren gemist had. Leve de vertellers van de audiodescriptie! Ik heb me niet blind gevoeld of voorzien van een aanpassing. Volgende shows voorzien van audiodescriptie ben ik er zeker weer bij!'

'Geweldig, ik heb eindelijk eens theater kunnen ‘zien’.'

Thoma Acda vertelt aan slechtziende vrouw over zijn kostuum in de musical Fiddler on the Roof

Reactie van Rene Geerlings, acteur Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt en artistiek leider BonteHond:

"Het team van Komt het Zien is zorgvuldig en professioneel. Voor een korte periode verbinden zij zich op een indrukwekkende manier met de voorstelling. Daaraan voel je hun belang om theaterwerk toegankelijk te maken voor visueel gehandicapten. Het was een geweldige ervaring om Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt met blind publiek te delen."

Reactie van Jetse Batelaan, regisseur Hoe De Grote Mensen Weggingen En Wat Er Daarna Gebeurde:

"Ik vond het een eer om met Komt het Zien! te mogen werken. De zorg waarmee ze mijn werk letterlijk vertalen voor een groep die het anders niet kan zien vond ik indrukwekkend."

Reactie van Theaterfestival Boulevard:

"Niet alleen een toevoeging voor blinden maar ook voor Theaterfestival Boulevard, wat een fijne en bijzondere samenwerking."

Reactie van Arlette Hanson, directeur van Wintercircus Arlette Hanson

"Toen in 2013 een klas van de Visio school in Grave een locatiebezoek aan ons Wintercircus wilde brengen, besefte ik dat theatervoorstellingen in Nederland niet toegankelijk zijn voor blinde en slechtziende mensen. Vanaf dat moment heb ik mij ingezet om hier verandering in te brengen. Dankzij Stichting Komt het Zien! is er sinds 2014 live audiodescriptie en zijn onze voorstellingen wél toegankelijk. Mijn volgende missie is om al mijn collega theatermakers ervan te overtuigen dat audiodescriptie gewoon moet."

Reactie van Festival Circolo

"Op onnavolgbare wijze wisten de verslaggevers de supersnelle trucs, decorwisselingen en choreografie op het podium kleurrijk te beschrijven."

Reactie van Marco Gerris, artistiek leider ISH Dance Collective, over Elements of Freestyle

"Ik vond het intens en fascinerend om mijn eigen voorstelling op een totaal andere zintuiglijke manier te beleven. Dat kwam mede door de twee presentatoren die levendig vertaalden van wat zij 'live' zagen, m.a.w. als er iets gevaarlijks te zien was, kon je dat duidelijk in hun stemmen horen... mijn complimenten!"

Reactie van Madeleine Matzer van Matzer Theaterproducties over De Reuzenperzik

"Komt het zien is een erg professionele club, die veel zorg uit handen nemen doordat ze alle materialen die nodig zijn om de voorstelling ‘zichtbaar’ te maken voor blinden en slechtzienden meenemen. Ze zijn goed voorbereiden en ervaren. Zeer aan te bevelen dus."
zwarte blindengeleidehond drinkt uit een Komt het Zien waterbak