Het was Zondag in het Zuiden

musicalmuziektheateropenluchticoon audiodescriptieintroductie hier beschikbaar

19 december 1993. Het is een zondag in het zuiden, niks aan de hand. Wat begon als een hoge waterstand van de Maas groeide binnen een paar dagen uit tot een watersnood die een dorp totaal overrompelde en tegelijkertijd dichterbij elkaar bracht dan ooit.

Toneelgroep Maastricht en De Maaspoort Venlo presenteren deze zomer Het was Zondag in het Zuiden. Een nieuwe Nederlandse spektakelmusical met muziek van Rowwen Hèze over het hoogwater in Limburg. De hoofdrollen worden gespeeld door o.a. Renée van Wegberg, Buddy Vedder, Hein van der Heijden, Suzan Seegers en Victor Lammertijn.

het verhaal

Radiojournalist Sarah ziet de ramp als dé kans op een mooie reportage, de doorbraak in haar carrière. Maar dat moet ze wel nog bewijzen op de radioredactie van Omroep Limburg. Haar ouders proberen koste wat kost hun boerderij en de beesten veilig te stellen. Evacueren is geen optie, zelfs niet als het leger het eist. Dat is zeer tegen de wens in van hun oudste dochter die halsoverkop en hoogzwanger met haar vriend naar Nederland reist om haar familie bij te staan.

Het hele dorp komt samen om elkaar en hun dorp te beschermen. Burgemeester Laurens Ruiten denkt genoeg tijd te hebben om zijn dorpen in Noord Limburg te redden. Ondanks al zijn inspanningen, loopt hij volgens zijn raadsleden achter de feiten aan. De druk wordt opgevoerd. Totdat hij opeens spoorloos verdwijnt.

feitjes

  • Er wordt in de voorstelling iedere avond 200.000 liter water (her)gebruikt om het hoog water en de regenval te creëren. 
  • Het toneel is 50 meter breed en 17 meter hoog. Hierop komen o.a. 1 auto, 1 legerjeep, 12 schapen, 2 bootjes en een 6 meter hoge kerstboom voorbij.
  • De cast bestaat uit 12 personen, het ensemble uit 6 personen. Zij worden omringd door maar liefst 100 figuranten en koorleden die verdeeld over twee groepen meespelen.
  • Er is een live band. Deze bestaat uit 6 personen.

Leuk om te luisteren:
Er is een driedelige podcastserie gemaakt over Het was Zondag in het Zuiden. Eva Custers van Toneelgroep Maastricht gaat in gesprek met o.a. Servé Hermans, de producent en regisseur en met de makers en acteurs over de muziek, de technische uitdagingen en de verschillende personages.

Alle acteurs staan in een v-vorm op het grote podium te zingen. Op de achtergrond een verlichte kerstboom.

toegankelijkheid

  • live audiodescriptie door blindentolk
  • inleiding voor de voorstelling
  • audio-introductie online en op de Webbox beschikbaar vanaf enkele dagen voor de voorstelling
  • blindengeleidehonden zijn van harte welkom
  • de voorstelling duurt ongeveer 2,5 uur inclusief pauze
  • openluchttheater De Doolhof bevindt zich direct achter het NS-station Tegelen

De voorstelling speelt in de openlucht. Het publiek zit onder een overkapping. De voorstelling gaat onder alle omstandigheden door, ook als het regent.

Als je tijdens jouw bezoek assistentie nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je alleen komt, dan regelen we dat graag. Mail naar paulien@komthetzien.nl

waar en wanneer

Tegelen - Openluchttheater De Doolhof
GEWEEST: woensdag 26 juli 2023

De inleiding begint om 19:30 uur. Het terrein is open vanaf 19:00 uur.

Wil je gebruik maken van live audiodescriptie? Bestel je ticket dan online en kies voor de ticketsoort 'met blindentolk'. Je bestelt via de ticketlink van 26 juli.

Kom je er online niet uit bel dan naar 0900-1330 (lokaal tarief). Vermeld er duidelijk bij dat je plaatsen wilt boeken met blindentolk. De kaartverkoop voor deze voorstelling verloopt via Eventim. Als je telefonisch reserveert, gaat dit via het call center van Eventim.

Website van de voorstelling...

  

fotografen: Roy Beusker & Annemieke van der Togt

Document: - Bestandsgrootte: 4 kb