Notenkraker & Muizenkoning door Het Nationale Ballet

familiedansicoon audiodescriptie

Het ballet Notenkraker & Muizenkoning is een echte feestdagenklassieker, voor jong en oud. Sinds de première van de oerversie in 1892 is De Notenkraker uitgegroeid tot het meest geliefde en vooral rond de feestdagen meest bezochte ballet ter wereld. Oók in Nederland, waar inmiddels al 325.000 bezoekers betoverd werden door de hartverwarmende versie van Toer van Schayk en Wayne Eagling. Dit jaar beleef je voor het eerst dit prachtige balletsprookje met live audiodescriptie en een uitgebreide meet & feel inleiding.

Geniet van de dansers, het live orkest, de grootse decors en de meer dan 300 kostuums, waaronder 20 maskers, 50 hoeden en 90 tutu's (van onder andere het betoverende sneeuwvlokjes-corps de ballet).

credits

Het Nationale Ballet

Choreografie - Toer van Schayk en Wayne Eagling
Muziek - Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Decor en kostuums - Toer van Schayk

Muzikale begeleiding door Het Balletorkest o.l.v. Koen Kessels

Nieuw Amsterdams Kinderkoor (onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam)

verhaal

Hoofdpersoon in het ballet is Clara Staalboom, die zich met haar broertje Frits en grote zus Louise klaarmaakt voor een feestelijke sinterklaasavond. Terwijl er voor hun huis geschaatst wordt, arriveren de gasten, onder wie de oude, excentrieke heer Drosselmeijer en zijn neef, een jonge, knappe marineofficier.

Alle aanwezige kinderen krijgen cadeaus van Sint en Piet. Frits is in zijn nopjes met zijn soldatenpak en zwaard, Clara in de wolken met haar notenkrakerpop. Eenmaal in bed droomt ze dat de pop tot leven komt, in de gedaante van Drosselmeijers neef, terwijl ze zelf uitgroeit tot een prachtige jonge vrouw. Samen binden ze de strijd aan met de Muizenkoning en zijn muizenleger, waarna ze binnenin Drosselmeijers toverlantaarn belanden, die hen naar tal van verre, kleurrijke oorden voert.

Een ballerina in een witte jurk steekt haar been omhoog en wordt hierbij ondersteund door een danser in een rood en groen kostuum.

toegankelijkheid

  • live audiodescriptie door een blindentolk
  • meet & feel inleiding voor de voorstelling
  • audio-introductie online en op de Webbox beschikbaar vanaf ongeveer een week voor de voorstelling
  • blindengeleidehonden zijn welkom

Als je tijdens jouw bezoek assistentie nodig hebt, dan helpt het theater jou graag. Neem hiervoor telefonisch of per mail contact op met het theater.

waar en wanneer

Amsterdam - Nationale Opera & Ballet
zaterdag 21 december 2024 om 14:00 uur

Let op: de kassa van het theater is van 7 juli tot 11 augustus niet telefonisch bereikbaar. U kunt wel een e-mail sturen. 

Wil je gebruik maken van live audiodescriptie? Reserveer de kaarten niet online, maar neem contact op met het theater via 020 6255 455 of klantenservice@operaballet.nl. Vermeld erbij dat je een ticket wilt boeken met blindentolk.

Er zijn plaatsen vooraan voor Komt het Zien! gereserveerd. Zit je liever ergens anders? Geen probleem! Zoek samen met de kassamedewerker jouw favoriete plek uit. De blindentolk is via de koptelefoon op alle plaatsen en rangen te horen.

Let op: aanmelden is nodig, dus boek geen reguliere tickets via de website, want dan is er geen koptelefoon gereserveerd en mis je belangrijke informatie over de audio-introductie en meet & feel inleiding.

Website van het theater