The Last Poet

theatermuziektheatericoon audiodescriptie

Ken je The Last Poets? Zo niet, dan is het de hoogste tijd om daar verandering te brengen.
Zo ja, dan is The Last Poet op je lijf geschreven. In beide gevallen: dit wil je niet missen. Voor The Last Poet laat Nita Kersten zich inspireren door het werk van The Last Poets, een collectief van dichters en muzikanten uit de tijd van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. De invloed van hun werk op de hiphopcultuur en spoken word is gigantisch en nog altijd terug te zien en horen.

Kersten zoomt in op het levensverhaal van één van de Last Poets: Umar Bin Hassan. Na een jeugd in armoede en ongelijkheid , stapte hij op de bus naar New York, waar muziek, poëzie en spoken word zijn redding zouden worden, zijn kunstvorm, zijn manier om zich uit te spreken. The Last Poet neemt je mee op reis naar de jaren zeventig van Amerika tot nu, in een ritmische toneeltekst (Maxine Palit de Jongh) waarin Kersten haar acteurs laat spelen op het snijvlak van theater, hiphop en ‘spoken word’.


NITA KERSTEN OVER THE LAST POET:
‘Er is een wereld waarin iedereen weet wie The Last Poets zijn en waarom ze een plek in ons culturele erfgoed verdienen. Maar ik spreek ook vaak mensen die niet weten wie ze zijn en wat deze groep heeft betekend. Dat vraagt in mijn ogen om verandering, zodat we kunnen groeien naar een rijker collectief referentiekader. Achter de prachtige poetry van deze dichters gaat een verhaal van groei, emancipatie, zingeving en kracht schuil. Umar Bin Hassan had in zijn jeugd te maken met armoede, een afwezige vader, en een moeder in survival modus. Hij groeide op in een wereld die niet voor hem gemaakt leek te zijn tot hij zijn stem vond in zijn luid klinkende poëzie. Via zijn taal en passie riep hij op tot verandering en voedde hij de burgerrechtenbeweging met geestelijke munitie. Het maakte hem van grote waarde voor zijn tijd. Maar de vraag is natuurlijk ook of hij de innerlijke heling die hij zocht heeft kunnen vinden en wat het behelst als je zoveel spoken uit je jeugd moet overwinnen.’

cast

Nick Livramento Silva, Carmen van Mulier, Farida van den Stoom e.v.a. 

Een oudere man kijkt bedenkelijk. Achter hem zijn een vrouw en een jonge man met elkaar in gesprek.

toegankelijkheid

  • live audiodescriptie door een blindentolk
  • meet & feel inleiding voor de voorstelling
  • audio-introductie online en op de Webbox beschikbaar vanaf ongeveer een week voor de voorstelling
  • blindengeleidehonden zijn welkom

Als je tijdens jouw bezoek assistentie nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je alleen komt, dan helpt het theater jou graag. Neem hiervoor telefonisch contact op met het theater.

waar en wanneer

Haarlem - Schuur
vrijdag 17 mei 2024 om 20:30 uur

Wil je gebruik maken van live audiodescriptie? Reserveer dan de kaarten niet online, maar neem contact op met het theater via 023 - 517 39 00 (ma t/m zo 10:30 tot 21:30 uur.) Vermeld erbij dat je gebruik wilt maken van de blindentolk. Er zijn plaatsen vooraan gereserveerd, maar je kunt ook samen met de kassamedewerker van het theater een andere plek of rang uitkiezen. De blindentolk is op alle rangen en plaatsen via de koptelefoon te horen.

Let op: aanmelden is nodig, dus boek geen reguliere tickets via de website, want dan is er geen koptelefoon gereserveerd en mis je de extra informatie over de audio-introductie en meet & feel inleiding.

Website van het theater

meer voorstellingen

Komt het Zien! is bij deze voorstellingen van The Last Poet:

Een oudere man houd een hand voor zijn gezicht, alsof hij felle zon in zijn ogen heeft schijnen. Achter hem een jongere man die naar hem kijkt.  Een vrouw die van achteren omhelsd wordt door een man, zij kijken beiden verdrietig.  3 mannen, elk van een andere generatie. Ze kijken bezorgd.

Een vrouw zingt met haar armen omhoog. Achter haar staan in de schaduw 4 mensen
fotograaf: Sanne Peper