Vake Poes; of hoe God verdween

toneelmuziektheatericoon audiodescriptie

Deze voorstelling is onderdeel van het Holland Festival.

Hoe werken verborgen trauma’s uit het verleden door in het heden? Vake Poes; of hoe God verdween is een familie-epos dat drie generaties overspant vanuit het perspectief van een jong meisje.

De Vlaamse regisseur Lisaboa Houbrechts werkt het verhaal uit in beeld, tekst en muziek. Houbrechts: ‘Het is een duistere vertelling. Ze opent wonden en rioolputten. Het gaat over hoe kinderen vastzitten in een keten van geweld. Vanuit de drang om die keten te breken kan een ontzettende levenskracht en verbeelding vrijkomen, maar ze kan ook imploderen tot een cyclus van destructie.’

De twaalfjarige ‘Kleindochter Aller Kleindochters’ staat aan het einde van een lange geschiedenis. Ze blikt terug op het verleden van haar grootvader aan vaders kant, 'Vake Poes' (opaatje Poes): zijn kindertijd, de oorlog, het seksueel misbruik in de broederschool, de Duitse bezetting en het wrede huwelijk met Moeke Poes. De levensverhalen en trauma’s van grootouders, ouders en de eigen, jongste generatie worden uitgediept met Bachs Johannespassie als leidraad.

De regisseur gaat op zoek naar hoe het kleine met het grote, het intieme met het politiek-maatschappelijke en het verleden met het heden is vervlochten. Het geweld dat kinderen wordt aangedaan, bepaalt het geweld van morgen.

Lisaboa Houbrechts vervlecht fragmenten van de Johannespassie van Bach met eigen teksten, ze verbindt Bach met hedendaagse elektronische muziek en al de klankmogelijkheden van een accordeon.

Voor deze groots opgezette vertelling werkt Lisaboa Houbrechts samen met spelers, zangers en muzikanten van alle leeftijden. Van kinderen en jongvolwassen performers tot enkele gevestigde theatermonumenten. Ze bouwt een voorstelling vol magie en poëzie waarin de kinderen van vandaag spelen met de jonge versies van hun ouders en grootouders.

makers

productie: laGeste

tekst en regie: Lisaboa Houbrechts

aria’s, koralen en recitatieven: J. S. Bach

muzikale leiding: Pedro Beriso

orkest (opname): Orkest Opera Ballet Vlaanderen

met Alberto Martinez, Boule Mpanya, Driss Vandekerckhove, Eddie Dumont, Elisa Soster, Elsie de Brauw, Ferre Vereecken, Jules Dorné, Pieter Ampe, Philippe Thuriot, Stefaan Degand, Wolf De Graeve en Zofia Hanna

in de pers

'Vake Poes; of hoe God verdween is een rauw juweel van volstrekt onbevreesde kunst' (★★★★☆) - De Morgen (B)

'Geen stuk om vrolijk van te worden, maar is wel groots als productie'(★★★★☆) - Het Nieuwsblad (B)

'Het gebeurt nog maar zelden dat je op toneel een vertelling ziet die zo omvattend durft te zijn in zowel de tijdsboog als de (duistere) thema’s die ze bestrijkt, gaande van pedofilie tot collaboratie' - jury Het Theaterfestival (B)

De handen van pater Haagbraag rusten op de schouders van de Jonge Vake Poes. Rechts van hen roept de volwassen Vake Poes tegen zijn Kleindochter Aller Kleindochters.

toegankelijkheid

  • live audiodescriptie door twee blindentolken
  • er wordt Duits, Frans en Nederlands gesproken, de boventiteling is verwerkt in de audiodescriptie
  • inleiding voor de voorstelling

De voorstelling duurt 1 uur 45 minuten, zonder pauze.

waar en wanneer

Amsterdam - Internationaal Theater Amsterdam (Rabozaal)
zaterdag 17 juni 2023 om 20:30 uur

Wil je gebruik maken van live audiodescriptie? Reserveer dan de kaarten door contact op te nemen met het Holland Festival via kassa@hollandfestival.nl of bel 085 773 77 93 (ma, wo, vr van 15:00 - 19:00 uur). Vermeld er duidelijk bij dat je tickets met blindentolk wilt bestellen.

Let op: bestel geen reguliere tickets, want dan ben je niet aangemeld voor de audiodescriptie en mis je belangrijke informatie over de introductie en inleiding.

Website van de voorstelling...

De evangelist houdt pop Jezus in de lucht. Een groepje kinderen probeert de pop af te pakken. De evangelist hurkt in zijn zwarte gewaad achter de Kleindochter Aller Kleindochters en spreidt zijn armen. Een fel wit licht schijnt op de Kleindochter Aller Kleindochters. Ze heeft haar ogen dicht en houdt haar hand voor haar gezicht

Met dank aan het Toneelhuis (B) voor de audiodescriptie samenwerking.

Een man in een keurig pak stapt tussen de kinderen en Vake Poes door, die op schoolbanken zitten
fotograaf: Kurt van Elst