Raze om protters

toneelicoon audiodescriptieFriestalig

Als je steeds maar het gevoel krijgt dat niemand je hoort en niemand je ziet, terwijl je zo je best doet om erbij te horen, hoe houd je je dan staande?

Het overkomt Doede (Raymond Muller), een jongen met een licht verstandelijke beperking, wanneer er veel verandert in zijn leven. Sinds een paar weken zit hij noodgedwongen thuis bij zijn moeder (Aly Bruinsma), die ook verzorging nodig heeft. Hij is ontslagen omdat hij per ongeluk zijn ontembare liefde voor Elske DeWall te uitbundig uitte, terwijl zijn vrienden dit juist zo toejuichten. Er lijkt hierdoor geen plek meer te zijn voor hem in de maatschappij.

Hulp krijgt hij van instanties, maar hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Hoe hard hij ook probeert, Doede krijgt maar geen vat op hoe het dan wél hoort. Als klap op de vuurpijl dreigt ook zijn geliefde duivenhobby voor hem te duur te worden. Hij begrijpt het niet; hij doet zó zijn best, waarom wordt dat niet gezien? In plaats van bij de pakken neer te zitten, komt Doede in actie en eist een podium. De maat is vol.

In deze aandoenlijke theatervoorstelling word je gegijzeld door Doede, een jongen met een licht verstandelijke beperking. Maar maak je geen zorgen, hij heeft geen kwaad in de zin. Hij wil alleen maar heel graag dat je even naar hem luistert. Doede neemt je mee in zijn wereld, in zijn dromen, langs de paden van zijn onvrede, eenzaamheid en verlangens. Kun jij hem horen?

Eelco Venema schrijft en regisseert Raze om protters. Hij is bij Tryater bekend als speler, maar intussen heeft hij ook een heel aantal stukken geschreven. Zijn stukken worden gekenmerkt door het met humor aan het licht brengen van schrijnende werkelijkheden.

cast & makers

Raymond Muller - Doede Peterson
Aly Bruinsma - Jet Peterson (mem fan Doede)
Mads Wittermans - Rikkert Schuil (sosjaal wurker)
Olympia Kotopoulos - Zoë (thúshelp)

Regie en tekst: Eelco Venema

in de pers

"Lichtvoetig, humoristisch en aangrijpend tegelijk" - Theaterkrant

"Doede schreeuwt om aandacht" - Leeuwarder Courant

"Razend troch de wrâld van Doede" - Friesch Dagblad

"Raze om protters: ik wol dat jimme nei my harkje" - Omrop Fryslan

Doede met jongedame die rond zijn middel hangt

toegankelijkheid

  • live audiobeschrijving door blindentolk
  • inleiding voor de voorstelling, met beschrijving van decor en kostuums + meet & feel met de acteurs
  • audio-introductie beschikbaar vanaf ca 1 week voor de voorstelling via deze link...
  • blindengeleidehonden zijn welkom

De audiobeschrijving is in het Nederlands. In de voorstelling wordt Fries, Nederlands en Engels gesproken.

Tryater organiseert na de voorstelling een nagesprek, voor de liefhebbers.

waar en wanneer

Leeuwarden - Stadsschouwburg De Harmonie (Rabobankzaal)
GEWEEST: dinsdag 3 december 2019

toegangsprijs: € 23 en voor freon € 20,50 - inclusief drankje en garderobe

De voorstelling is uitverkocht. Maar speciaal voor slechtzienden, blinden en hun familie zijn nog tickets beschikbaar. Deze tickets zijn alleen telefonisch te bestellen. Bel met de theaterkassa 058 233 0 233. De kassa is geopend op maandag tot en met vrijdag van 12:00 tot 18:00 uur en op zaterdag van 14:00 tot 18:00 uur.

Website van het theater...

Doede met jongedame die rond zijn middel hangt moeder van Doede zit verschrikt kijkend Doede met een in danspose staande vrouw

Doede en zijn moeder kijken elkaar indringend aan
foto's: Florian Cats en Bas de Brouwer