Raze om protters

toneelicoon audiodescriptieFriestalig

In deze aandoenlijke theatervoorstelling word je gegijzeld door Doede, een jongen met een licht verstandelijke beperking. Maar maak je geen zorgen, hij heeft geen kwaad in de zin. Hij wil alleen maar heel graag dat je even naar hem luistert. Kun jij hem horen?

Als je steeds maar het gevoel krijgt dat niemand je hoort en niemand je ziet, terwijl je zo je best doet om erbij te horen, hoe houd je je dan staande..?

Het overkomt Doede (Raymond Muller), een jongen met een licht verstandelijke beperking, wanneer er veel verandert in zijn leven. Sinds een paar weken zit hij noodgedwongen thuis bij zijn moeder (Aly Bruinsma), die ook verzorging nodig heeft. Hij is ontslagen omdat hij per ongeluk zijn ontembare liefde voor een publiek persoon te uitbundig uitte, terwijl zijn vrienden dit juist zo toejuichten. Er lijkt hierdoor geen plek meer te zijn voor hem in de maatschappij.

Hulp krijgt hij van instanties, maar hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Hoe hard hij ook probeert, Doede krijgt maar geen vat op hoe het dan wél hoort. Als klap op de vuurpijl dreigt ook zijn geliefde duivenhobby voor hem te duur te worden. Hij begrijpt het niet; hij doet zó zijn best, waarom wordt dat niet gezien? In plaats van bij de pakken neer te zitten, komt Doede in actie en eist een podium. De maat is vol.

Doede neemt je mee in zijn wereld, in zijn dromen, langs de paden van zijn onvrede, eenzaamheid en verlangens.

Eelco Venema schrijft en regisseert Raze om protters. Hij is bij Tryater bekend als speler, maar intussen heeft hij ook een heel aantal stukken geschreven. Zijn stukken worden gekenmerkt door het met humor aan het licht brengen van schrijnende werkelijkheden.

cast & makers

Regie en tekst: Eelco Venema
Decor en kostuums: Marieke Veenstra

Spel: Aly Bruinsma, Raymond Muller, Olympia Kotopoulos, Mads Wittermans

schreeuwende man met ontbloot bovenlijf steekt in een krachtige pose een megafoon hoog in de lucht

toegankelijkheid

  • live audiobeschrijving door blindentolk
  • inleiding voor de voorstelling, met beschrijving van decor en kostuums + meet & feel
  • audio-introductie beschikbaar vanaf ca 1 week voor de voorstelling via deze link...
  • blindengeleidehonden zijn welkom

De voorstelling is Friestalig, de audiobeschrijving is in het Nederlands.

waar en wanneer

Leeuwarden - Stadsschouwburg De Harmonie (Rabobankzaal)
dinsdag 3 december 2019 om 20:30 uur

toegangsprijs: € 23

Reserveer de kaartjes online bij het theater en kies de prijscategorie 'blindentolk', zodat u verzekerd bent van een koptelefoon én informatie over de introductie en meet & feel. Of bestel telefonisch via 058 233 0 233. De kassa is geopend op maandag tot en met vrijdag van 12:00 tot 18:00 uur en op zaterdag van 14:00 tot 18:00 uur.

Reserveert u telefonisch, dan zoekt u samen met de kassamedewerker uw favoriete plek in de zaal uit. Voor slechtzienden zijn extra plaatsen vooraan beschikbaar. Deze stoelen zijn niet via internet te boeken.

Website van het theater...

hand met megafoon
fotograaf: Florian Cats