Under Wetter - Tryater

toneelmuziektheateropenluchticoon audiodescriptieintroductie hier beschikbaar...

Sinds jaar en dag ligt de ijsbaan op het land van de familie Kingma. Terwijl de geest van Kingma senior nog rondwaart, zit dochter Afke in een spagaat. Houdt ze zich aan haar belofte om de baan te onderhouden, of verkoopt ze de grond om haar boerderij te redden? Haar zoon heeft recht op een toekomst en schaatsen kan toch bijna nooit meer. In Under Wetter wordt een dorp geconfronteerd met grote veranderingen. Als zelfs de toekomst van de ijsbaan op het spel staat, wordt het sommigen teveel. Dan slaat de natuur op hol. Brengt de ijsbaan hen weer net als vroeger samen?

Op zomerse avonden brengt Tryater in 2022 een grootschalige buitenvoorstelling over winterse dagen. Op een prachtige ijsbaan verbeelden acteurs, dansers, musici en figuranten het verhaal van de familie Kingma. Under Wetter is een ode aan de vele schaatsbanen die Friesland rijk is en die – ondanks warmere winters – nog altijd functioneren. Een voorstelling over verlangens en tradities, vol drama én feest.

“Doe je ogen maar eens dicht. Een meisje bindt haar schaatsen onder. Een jongetje houdt zich vast aan een stoel, zijn moeder leert hem hoe hij moet schaatsen. Een vader brandt zijn mond aan een beker warme chocolademelk. Vandaag is een perfecte dag…”

Programmaboekje

Meer weten over de voorstelling. Bekijk dan alvast het online programmaboekje. Deze is beschikbaar in het Nederlands, Fries en Engels.
Pagina van het programmaboekje.

Medewerkers

Concept en regie: Tatiana Pratley | Tekst: Wessel de Vries | Muziek: Sytze Pruiksma | Spel: o.a. Tamara Schoppert, Joop Wittermans | Rogier in ’t Hout, Lourens van den Akker, Mattheus Douwes, Gonny Gaakeer, Ayisha Siddiqi en Lieke Venema | Choreografie & dans: Ivgi&Greben

in de pers

"As Fryslân oait fergiet, dan graach sa" – Leeuwarder Courant

"Een openluchtspektakel over tradities en meer" - Omrop Fryslân

 

 

Kleurig geklede mensen vieren feest in het halfdonker op een grasveld. Vlaggetjes en lampjes hangen in de lucht en op een spandoek staat Hendrik 18 jaar. Een jonge man in knalgele tuinbroek(Hendrik) wordt op de schouders van de feestgangers rondgedragen.

toegankelijkheid

 • live audiodescriptie door een blindentolk
 • inleiding voor de voorstelling door de blindentolk
 • audio-introductie online beschikbaar
 • blindengeleidehonden zijn welkom

Als je tijdens jouw bezoek assistentie nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je alleen komt, dan regelen we dat graag. Mail naar paulien@komthetzien.nl

Goed om te weten:

 • op/in de buurt van het Fricoterrein in Wergea kun je gratis parkeren (navigatie Kerkbuurt 1, 9005 PD Wergea). 
 • vanaf station Leeuwarden is er een speciale Under Wetter bus, lijn 422. Deze bus vertrekt vanaf perron C om  19:55 uur, vertrek uit Wergea na afloop van de voorstelling om 23.05 uur (23.25 uur in Leeuwarden).
 • Deze bus sluit aan op de meet & feel inleidingen die begint om 20:30 uur. 
 • de wandeling (circa 10 minuten) van het Fricoterrein/de bushalte naar de ijsbaan maakt onderdeel uit van de voorstelling
 • Under Wetter is geschikt voor iedereen van 12 jaar en ouder
 • er wordt zowel Fries als Nederlands gesproken in Under Wetter
 • Under Wetter is rolstoeltoegankelijk, vooraf aanmelden

waar en wanneer

Wergea - IJsbaan
zaterdag 2 juli 2022 om 21:30 uur

De meet & feel inleiding start om 20:30 uur.
Kom je met het openbaar vervoer, dan sluit de bus van 19.55 uur uit Leeuwarden hierop aan. Bij de bushalte is een busje beschikbaar, voor iedereen met een blindentolk ticket, die je van de bushalte naar de voorstellingslocatie brengt. Op deze manier ben je op tijd voor de meet & feel inleiding.

Bestel tickets via de website van Tryater. Hiervoor log je eerst in of maak je een nieuw account aan. Kies bij het bestellen de tickets 'Komt het Zien! (blindentolk)'. Dan ben je verzekerd van een koptelefoon voor de audiodescriptie én ontvang je vooraf informatie over de introductie en inleiding.

Of bestel door te bellen op dinsdag of donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur met de reserveringslijn via 058 253 95 50 of per mail kaarten@tryater.nl

Website van Tryater...

Een boerin, met een grappig sprieterig kroontje op haar hoofd zit op het gras. Haar dochter ligt met het hoofd in haar schoot. Haar benen opgetrokken. Een oude man staat op een baal hooi en kijkt uit over een grasveld dat in de winter dienstdoet als ijsbaan. Hij heeft een sjaal om, een witte dikke trui en witte wollen handschoenen. Een koek en zopie kraam, versierd met vlaggetjes. In de kraam 7 trombonespelers op een rijtje, met een vrolijke strohoed op. Voor de kraam liggen 4 jongens in het gras, half over elkaar heen. Op het dak zit een drummer achter zijn drumstel.

Fotograaf: Anna van Kooij

Introductie Under Wetter

Document: introductie Under Wetter - Bestandsgrootte: 132 kb
In het donker staan 2 mensen met lantaarns hand in hand. Achter hen staat een oude man. In de verte dansen mensen. Allemaal staan ze tot aan hun knieën in de mist, waar een horizontale bundel licht op schijnt, waardoor het lijkt of ze in het water staan.