Bruid Te Koop! - Nederlandse Reisopera

operaicoon audiodescriptie

Deze komische opera wordt helemaal in het Nederlands gezongen! Het is een vrolijk en kleurrijk spektakel, met een (bijna) geheel Nederlands/Vlaamse topcast met o.a. Laetitia Gerards, Francis van Broekhuizen, een groot orkest en koor.

Primeur: wil je in het theater tijdens de voorstelling de gezongen tekst in braille meelezen? Dat kan! Er zijn in totaal 15 brailleteksten van de Nederlandse boventiteling beschikbaar. Meer info onder het kopje toegankelijkheid op deze pagina.

Het verhaal
Op de eerste zonnige dag van het jaar – Rokjesdag – maken we kennis met Marshenka (Laetitia Gerards) en haar vriend, de arme maar knappe Jenik. Plotseling staat de oude huwelijksmakelaar Kezal bij haar ouders voor de deur. Hij duwt hen een bijna vergeten contract onder de neus. In dit contract belooft de vader van Marshenka in ruil voor een grote lening zijn dochter als bruid aan de zoon van Micha. Als vader Kruschina dit contract breekt, zal hij de lening volledig terug moeten betalen… Zal Marshenka dit accepteren? En welk plan smeedt Jenik intussen – hij wil Marshenka absoluut niet opgeven.
Beoogde huwelijkskandidaat Vasek kan door te trouwen met Marshenka onder het juk van zijn dominante moeder Hata uitkomen – eindelijk vrijheid! Maar heeft hij daar een huwelijk met de gruwelijk verwende en veeleisende Marshenka voor over?

Regisseur John Yost en vertaler Anne Lichthart bewerkten Smetana’s De verkochte bruid tot de fonkelnieuwe komische opera Bruid Te Koop!

cast

muzikale leiding: Ed Spanjaard
regie: John Yost

Marshenka- Laetitia Gerards
Krusina - Wiebe-Pier Cnossen
Ludmila - Martina Prins
Jenik - Denzil Delaere
Vasek - Mark Omvlee
Micha - Florian Just
Háta - Francis van Broekhuizen
Kezal - Hubert Claessens
Dr. Zonde - Robert Burt
Esmeralda - Hanne Roos
Mr. Zuster - Jacques de Faber

Phion - Orkest van Gelderland & Overijssel
Koor - Consensus Vocalis

in de pers

Leuk interview met Laetitia Gerards op Place de l'Opera...

Marshenka en Vasek staan naast elkaar en spreken. Marshenka kijkt gepijnigd.

toegankelijkheid

  • live audiodescriptie door blindentolk
  • meet & feel inleiding voor de voorstelling, met onder andere de kostuums en enkele zangers
  • audio-introductie beschikbaar vanaf enkele dagen voor de voorstelling, inclusief de stemmen van de hoofdrolspelers
  • blindengeleidehonden zijn welkom
  • gezongen in het Nederlands
  • brailletekst tijdens de voorstelling
  • de voorstelling duurt ruim 2,5 uur en heeft een pauze

Nieuw: braille beschikbaar! Wil je in het theater tijdens de voorstelling de gezongen tekst in braille meelezen? Dat kan! Er zijn in totaal 15 brailleteksten van de Nederlandse boventiteling beschikbaar. Wil je hiervan gebruik maken, dan is vooraf reserveren noodzakelijk. Mail jouw contactgegevens naar info@komthetzien.nl en vertel of je Bruid Te Koop! in Amsterdam of in Utrecht bezoekt.

Als je tijdens jouw bezoek assistentie nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je alleen komt, dan regelen we dat graag. Mail naar paulien@komthetzien.nl 

Waar en wanneer

Utrecht - Stadsschouwburg Utrecht
GEWEEST: zaterdag 23 april 2022

De meet & feel inleiding begint om 18:15 uur.

Neem voor tickets telefonisch contact op met de kassa van Stadsschouwburg Utrecht en vermeld dat je tickets met blindentolk wilt reserveren. Er zijn voor Komt het Zien! plaatsen vooraan gereserveerd (deze plaatsen kun je niet via de website reserveren). Bel 030 2302023. De kassa is dagelijks van 10 tot 19 uur bereikbaar.

Of bestel tickets via de website en meld je daarna telefonisch aan, zodat er een koptelefoon wordt gereserveerd en je de extra informatie over de audio-introductie en inleiding ontvangt. Aanmelden is noodzakelijk!

Website van het theater...

Meer informatie over voorstellingen met blindentolken in Stadsschouwburg Utrecht...

Amsterdam - Koninklijk Theater Carré
GEWEEST: zaterdag 7 mei 2022

De meet & feel inleiding begint om 18:15 uur.

Neem voor tickets telefonisch contact op met de kassa van Carré en vermeld dat je tickets met blindentolk wilt reserveren. Er zijn voor Komt het Zien! plaatsen vooraan gereserveerd. Bel 020 524 94 53. De kassa is bereikbaar op werkdagen van 14 tot 16 uur.

Of bestel tickets via de website en meld je daarna telefonisch aan, zodat er een koptelefoon wordt gereserveerd en je de extra informatie over de audio-introductie en inleiding ontvangt. Aanmelden is noodzakelijk!

Website van het theater...

Marshenka zit met haar vriend Jenik op een bank in de huiskamer. Jenik wil wegvluchten maar Marshenka trekt aan zijn arm en kijkt heel lelijk. Zangers in bonte felgekleurde kleding op en rond een houten picknick bank. Op tafel grote bierpullen. Drie vrouwen staan achter de bar en kijken geamuseerd naar een jongen die aan de bar staat met zijn rug naar ons toe. Allen gekleed in rood.

de brailleboeken zijn mogelijk gemaakt door Passend Lezen, in samenwerking met een enthousiaste bezoeker en de Reisopera

Een plein staat helemaal vol met een bonte verzameling zangers en dansers in felgekleurde kleding.
fotograaf: Marco Borggreve