De Kersentuin - Toneelgroep Maastricht

Een komedie in vier bedrijven.

Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger spelen de hoofdrollen in een bewerking van een van de meest geliefde toneelstukken uit het wereldrepertoire: De Kersentuin van Anton Tsjechov. In een regie van Michel Sluysmans en met live-muziek van multi-instrumentalist Beppe Costa brengt een achtkoppig ensemble een hedendaagse versie van dit tijdloze verhaal over vasthouden aan het verleden, angst voor de toekomst en het tragische gevecht met het nu.

Actrice Ljoebov keert na een mislukte carrière in Parijs terug naar het landgoed van haar familie. Vanwege hoge schulden dreigt het familiebezit geveild te worden en samen met haar dochters doet ze er alles aan een faillissement af te wenden. Ondernemer Lopachin heeft een oplossing: als ze de kersentuin omtoveren tot een vakantiepark is de familie verzekerd van een stabiel inkomen. Dit voorstel stelt Ljoebov voor een onmogelijk dilemma. Wie hetzelfde wil blijven moet veranderen. Maar tegen welke prijs?

Regisseur Michel Sluysmans: "Tsjechov gaf De Kersentuin als ondertitel ‘een komedie in 4 bedrijven’ mee. Die ondertitel hebben we gehandhaafd. Jibbe Willems tekst sprankelt van oneliners en humor. Hij heeft de zwaarte van de thematiek gevat in lichte dialogen waar de grap nooit ver weg is. Om die reden is het niet ondenkbaar dat het publiek tussen alle botsingen van wereldbeelden, rouw en liefdesverdriet door gaat lachen om die acht figuren die wanhopig en met de beste bedoelingen het leven vergeefs proberen te begrijpen."

Passend Lezen
Wil je voor de voorstelling alvast genieten van het verhaal? Of na de voorstelling het boek nogmaals lezen? Dat kan! Het boek 'De Kersentuin' is voor leden beschikbaar bij Passend Lezen! Klik hier om het brailleboek te bestellen en klik hier om het hoorspel te bestellen.

cast

Met: Anniek Pheifer, Jeroen Spitzenberger, Beppe Costa en anderen
Regie: Michel Sluysmans
Tekst: Jibbe Willems naar Anton Tsjechov

in de pers

‘Goede balans tussen humor en tragedie’ – NRC

‘Een lust voor het oog’ - De Limburger

‘Een prachtige eigentijdse versie’ – Cultureel Persbureau

Zes acteurs staan verspreid op het podium. Ze kijken ernstig naar voren. Een van hen zit op zijn knieën, twee andere houden elkaar vast. Om hen heen hangen grote ovalen fotolijsten met een portret van een jong meisje.

toegankelijkheid

  • live audiodescriptie door een blindentolk
  • inleiding voor de voorstelling, waarin de acteurs zich voorstellen en je kennismaakt met hun stemmen
  • audio-introductie online en op de Webbox beschikbaar
  • blindengeleidehonden zijn welkom

Als je tijdens jouw bezoek assistentie nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je alleen komt, dan regelen we dat graag met het theater. Mail naar paulien@komthetzien.nl

waar en wanneer

Utrecht - Stadsschouwburg Utrecht
GEWEEST: dinsdag 16 mei 2023

De inleiding begint om 19:00 uur en duurt tot ongeveer 19:30 uur.

Deze voorstelling is volledig uitverkocht, er zijn geen tickets meer beschikbaar.

Website van het theater...

Drie actrices staan dicht naast elkaar en kijken ernstig voor zich uit.  Acht acteurs verspreid over een ronde verhoging. Op de achtergrond een groot beeld van de aarde. Hoofdrolspeler Jeroen Spitzenberger staat links en staart naar de grond. Rechts van hem staat hoofdrolspeelster Anniek Pheifer staat naast hem en maakt wilde gebaren met haar armen.

introductie De Kersentuin

Document: introductie De Kersentuin - Bestandsgrootte: 133 kb
Links een actrice met haar handen in de zij. Ze kijkt naar hoofdrolspeler Jeroen Spitzenberger die rechts van haar staat. Hij kijkt boos naar beneden. Op de achtergrond hoofdrolspeelster Anniek Pheifer die de twee op een afstandje bekijkt.