Live audiodescriptie door blindentolken

Stichting Komt het Zien! maakt sinds 2014 met live audiodescriptie door blindentolken theatervoorstellingen en evenementen toegankelijk voor publiek met een visuele beperking.

Hoe het werkt? Een paar dagen voor de voorstelling ontvangen blinde en slechtziende bezoekers per e-mail een introductie. Deze is beschikbaar als digitale tekst en als gesproken audio. De introductie bevat informatie over het verhaal, de spelers, kostuums en het decor. De voorpret begint dus thuis al!

In het theater start een uur voor de voorstelling de inleiding of het voelplein. Hier kunt u de kostuums en het decor van dichtbij bekijken of tasten en kennismaken met de stemmen van de acteurs. De invulling van de inleiding kan variëren per soort voorstelling. Daarna krijgt u een koptelefoon en gaat u op uw eigen plaats in de zaal zitten. De blindentolk doet tijdens de voorstelling live verslag alles wat er te zien is. Zo mist u niets!

 

Introductie bij musical De Marathon, acteurs zijn in kostuum op het toneel en de slechtziende en blinde mensen zitten op de eerste rij in de theaterzaal.

"Geweldig, ik heb eindelijk eens theater kunnen zien"

Onze blindentolken

Angelique van Lieshout, Hilbert Geerling, Dave van der Wal en Trudy Schambergen zijn de blindentolken van Komt het Zien! en gespecialiseerd in live audiodescriptie. Zij hebben allemaal een achtergrond in de theaterwereld en podiumervaring. De stem van Angelique kun je bovendien ook horen bij luisterboeken die worden opgenomen bij de CBB.

Voor elke voorstelling of evenement bereiden de blindentolken zich grondig voor. Op basis van het scenario en beelden van de voorstelling stellen zij een script op, zodat live optimaal gebruik kan worden gemaakt van pauzes en stiltes om de visuele aspecten te vertellen.

blindentolk Angelique   blindentolk Hilbert

"De blindentolken hebben even hun ogen aan mij geleend en mij laten beleven wat er gebeurde."

Foto's van voelplein en inleiding

bezoekster voelt aan de nepsnor van een acteur introductie bij de openluchtvoorstelling Chasse Patate van Studio Orka: Angelique staat voor de groep, met het decor op de achtergrond een oudere man tast een maquette van het decor

handen tasten een dik wit touw bij de meet & feel voelt een jongetje vol verbazing hoe dik de buik van de acteur is een meisje bekijkt met tast de ongelooflijke spierballen van een Chinese acrobaat

Bij elke voorstelling mogelijk

Onze droom is dat alle theatervoorstellingen in Nederland toegankelijk zijn voor publiek met een visuele beperking. Stichting Komt het Zien! heeft alle benodigde apparatuur en expertise voor live audiodescriptie. Tevens adviseren wij over het toevoegen van een inleiding, introductie, voelplein en meet & feel met de acteurs / artiesten. Zo kunnen wij élke voorstelling toegankelijk maken op alle locaties.

Meer informatie? Neem contact met ons op.

theaterpubliek met koptelefoon op