Audiobeschrijving door blindentolken

Stichting Komt het Zien! maakt sinds 2014 met live audiobeschrijving (audiodescriptie) door blindentolken theatervoorstellingen en evenementen toegankelijk voor publiek met een visuele beperking.

Hoe het werkt? Een paar dagen voor de voorstelling ontvangen blinde en slechtziende bezoekers per e-mail een introductie. Deze is beschikbaar als digitale tekst en als gesproken audio. De introductie bevat informatie over het verhaal, de spelers, kostuums en het decor. De voorpret begint dus thuis al!

In het theater start ca een uur voor de voorstelling de inleiding. Hier kunt u kennismaken met de stemmen van de acteurs en de kostuums en het decor van dichtbij bekijken of tasten. De invulling van de inleiding kan variëren per soort voorstelling. Daarna krijgt u een koptelefoon en gaat u op uw eigen plaats in de zaal zitten. De blindentolk beschrijft tijdens de voorstelling alles wat er te zien is. Zo mist u niets!

"Geweldig, ik heb eindelijk eens theater kunnen zien"

Onze blindentolken

Angelique van Lieshout, Hilbert Geerling, Dave van der Wal en Trudy Schambergen zijn de blindentolken van Komt het Zien! en gespecialiseerd in live audiodescriptie. Zij hebben allemaal een achtergrond in de theaterwereld en podiumervaring. De stem van Angelique kun je bovendien ook horen bij luisterboeken die worden opgenomen bij de CBB.

blindentolken Dave, Trudy, Hilbert en Angelique in poseren bordeauxrode Komt het Zien overhemd

"De blindentolken hebben even hun ogen aan mij geleend."

Foto's van voelplein en inleiding

slechtziende bezoekster tast het gezicht van acteur Jon van Eerd introductie bij de openluchtvoorstelling Chasse Patate van Studio Orka: Angelique staat voor de groep, met het decor op de achtergrond bezoekster voelt aan de nepsnor van een acteur actrice uit My Fair Lady laat haar roze avondjapon en zijden lange handschoen tasten door een blinde bezoeksterslechtziende tast haarknotje van actrice toneelstuk Hendrik Groen slechtziende tast een deur in het decor van musical De Marathon

Bij elke voorstelling mogelijk

Onze droom is dat alle theatervoorstellingen in Nederland toegankelijk zijn voor publiek met een visuele beperking. Stichting Komt het Zien! heeft alle benodigde apparatuur en expertise voor live audiodescriptie. Tevens adviseren wij over het toevoegen van een inleiding, introductie, voelplein en meet & feel met de acteurs / artiesten. Zo kunnen wij élke voorstelling toegankelijk maken op alle locaties. Bekijk onze historie...

Meer informatie? Neem contact met ons op.

op het toneel uitleg over het decor van Harrie & Eva