Wegwijs in het Orpheus Theater

Historie

Bij de opening van Orpheus op 12 maart 1965 werd de door de gerenommeerde architecten Bijvoet en Holt ontworpen schouwburg meteen al geroemd om haar eigen karakter, de ruime foyer en de "in de helder geraniumrode ondergedompelde" grote zaal (huidige Rabobankzaal).

Moeizaam begin

Vanaf de opening in 1965 kende de schouwburgaccommodatie flink wat kinderziektes en opstartproblemen. Naast de controverse over de akoestiek van de toenmalige concertzaal, leverde de zakelijke exploitatie de nodige hoofdbrekens op. De complexe bedrijfsvoering 'verslond' maar liefst zeven directeuren in elf jaar. Toch groeide het aantal bezoekers in die jaren gestaag.

Toenemende bezoekersaantallen

Het aantal voorstellingen nam eind jaren negentig toe tot 200 en het aantal bezoekers groeide gestaag tot zo'n 100.000 in het jaar 2000. Schouwburg Orpheus in Apeldoorn werd gaandeweg een begrip in theaterminnend Nederland.

2000: Plannen voor een grote verbouwing

Begin 2000 valt het besluit om een nieuwe zaal te gaan bouwen. De nieuwe accommodatie dient ruimte gaan bieden aan ongeveer 1.300 zitplaatsen en moet de ideale locatie worden voor klassieke muziekuitvoeringen en muziektheater. Het ambitieuze verbouwingsplan omvat daarnaast een ingrijpende renovatie van het bestaande theater- en congresgebouw, uitbreiding van vergaderaccommodaties en de aanleg van een ondergrondse parkeergarage direct naast het gebouw.

2002 – 2004: Verbouwing en renovatie Theater Orpheus

Om de akoestiek van de nieuwe muziek- en concertzaal te perfectioneren, wordt de internationaal vermaarde architect Herman Hertzberger van ARTEC Consultants uit New York ingeschakeld. Zijn taak is ook om de verbouwing met respect voor de bestaande architectuur uit te voeren. In februari 2004 gaat de verbouwing van start en zal het theater voor langere tijd de deuren moeten sluiten. Cabaretier Youp van 't Hek krijgt de eer om op 7 februari 00.00 uur de deuren voor het publiek te sluiten en 'het licht uit te doen'.

11 september 2004: Opening Koninklijke Wegener-zaal

Op 11 september 2004 gaat dan eindelijk een lang gekoesterde wens in vervulling. De Koninklijke Wegener-zaal (nu Hanoszaal geheten) gaat open. De concert- en muziektheaterzaal met zijn formidabele akoestiek en weldadige atmosfeer biedt ter ere van de opening plaats aan de nationale première van Giuseppe Verdi's opera Luisa Miller. Een gewaagde ouverture omdat deze opera (uitgevoerd door de Nationale Reisopera en Het Gelders Orkest) de lakmoesproef vormt voor het spiksplinternieuwe podium. Alle eigenschappen van de nieuwe zaal worden door deze uitvoering stevig op de proef gesteld en aan het einde is duidelijk dat aan de langdurige discussie over de akoestiek in de Apeldoornse concertzaal definitief een einde is gekomen... De akoestiek is fenomenaal!

1 mei 2013 Wegenerzaal wordt Koning Willem-Alexanderzaal

Ter ere van het nieuwe staatshoofd krijgt de grote zaal van theater Orpheus in Apeldoorn per 1 mei een nieuwe naam: de Koning Willem-Alexanderzaal. Met officieel akkoord van het Koninklijk Huis.

2015: Verbouwing kleine zaal

In 2015 wordt een aanvang gemaakt met de verbouwing van de kleine zaal. De kleinezaalvoorstellingen in Orpheus genieten een groeiende populariteit, en de behoefte aan een moderne comfortabele kleine zaal groeit. De Hanoszaal (nu Altioszaal geheten) wordt volledig onder handen genomen. Er ontstaat een sfeerfolle vlakkevloerzaal met een inschuifbare tribune met 243 stoelen.

2017: Herinrichting Bijvoet & Holt-foyer en het naastgelegen theaterrestaurant

In de zomer van 2017 heeft er grootscheepse herinrichting plaats gevonden in Theater Orpheus. De Bijvoet & Holt-foyer en het naastgelegen restaurant hebben een flinke opknapbeurt gekregen, waarbij duurzaamheid en flexibiliteit kernwoorden zijn. De herinrichting is onderdeel van een meerjarenplan waarin meerdere werkzaamheden gepland staan.

2018: Herinrichting multifunctionele zalen

Na de herinrichting van de Bijvoet & Holt-foyer in 2017 was in de zomer van 2018 de beurt aan de multifunctionele zalen van Orpheus.